Ze vallen niet op, maar toch zijn ze er. En ze zijn druk aan het werk voor ons. Wist je dat er in vruchtbare grond zo’n 4000 kilogram aan regenwormen per hectare grond aanwezig is!
Onmisbaar zijn deze diertjes. Met hun opruimwerkzaamheden en gegraaf maken zij van plantenresten voeding voor het gras en de mais en zorgen zij ervoor dat er lucht in de bodem kan komen. Door de gangen kan het regenwater gemakkelijker de grond in zakken en kunnen de planten goed wortelen. Dit zorgt voor een goede grasgroei en mooi ontwikkelde gewassen.
Waar zouden wij als boeren zijn zonder regenwormen…
Biodiversiteit: hoe zorgen wij ervoor dat de regenwormen blijven?
De regenworm is maar een van de ontelbare, nuttige levensvormen onder de grond. Maar het wel en wee geeft wel aan hoe belangrijk biodiversiteit is.
Door stalmest uit te rijden over het land, voeden we de regenwormen. Zij eten dit en maken er op hun beurt weer plantenvoeding van. Het organische stof- gehalte in de grond is daarom is ontzettend belangrijk.
Wanneer we de grond moeten bewerken maken we gebruik van niet-kerende-grondbewerking. Op deze manier voorkomen we dat we de regenwormen beschadigen. Is het land te nat, dan blijven we er vanaf. Gebruiken we machines of tractoren, dan het liefst zo licht als mogelijk om de wieldruk laag te houden en verdichting van de grond te voorkomen…
Wil je meer weten over biodiversiteit in de bodem? Lees hier meer over natuurinclusieve landbouw