Biodiversiteit: regenwormen

Ze vallen niet op, maar toch zijn ze er. En ze zijn druk aan het werk voor ons. Wist je dat er in vruchtbare grond zo’n 4000 kilogram aan regenwormen per hectare grond aanwezig is!

Onmisbaar zijn deze diertjes. Met hun opruimwerkzaamheden en gegraaf maken zij van plantenresten voeding voor het gras en de mais en zorgen zij ervoor dat er lucht in de bodem kan komen. Door de gangen kan het regenwater gemakkelijker de grond in zakken en kunnen de planten goed wortelen. Dit zorgt voor een goede grasgroei en mooi ontwikkelde gewassen.

Waar zouden wij als boeren zijn zonder regenwormen…

Biodiversiteit: hoe zorgen wij ervoor dat de regenwormen blijven?

De regenworm is maar een van de ontelbare, nuttige levensvormen onder de grond. Maar het wel en wee geeft wel aan hoe belangrijk biodiversiteit is.

Door stalmest uit te rijden over het land, voeden we de regenwormen. Zij eten dit en maken er op hun beurt weer plantenvoeding van. Het organische stof- gehalte in de grond is daarom is ontzettend belangrijk.

Wanneer we de grond moeten bewerken maken we gebruik van niet-kerende-grondbewerking. Op deze manier voorkomen we dat we de regenwormen beschadigen. Is het land te nat, dan blijven we er vanaf. Gebruiken we machines of tractoren, dan het liefst zo licht als mogelijk om de wieldruk laag te houden en verdichting van de grond te voorkomen…

Wil je meer weten over biodiversiteit in de bodem? Lees hier meer over natuurinclusieve landbouw

Related Posts

Leave a Reply

De Leentjeshoeve

De Leentjeshoeve is een zoogkoeienboerderij met luxe Blonde d’Aquitaine runderen. Hier verkopen wij rundvlees van onze luxe Blonde d’Aquitaine runderen, geboren en opgegroeid in onze weides en ruime strostallen en met een antibiotica-vrij leven.

Inmiddels zijn 2 sterren Beter Leven runderen toegekend voor de wijze waarop wij onze runderen houden. Daarnaast zijn we een gecertificeerd Natuurvlees-Nederland- boerderij.

Onze zoogkoeien en kalveren zie je, zodra en zolang het weer en de weides het toelaten, lekker buiten lopen en luieren. En, wanneer het buiten te koud en nat wordt, vertoeven zij in hun comfortabele strostal, genietend van het uitzicht op het Horssense Bos.

Naast de certificering voor 2 sterren Beter Leven Runderen en Natuurvlees Nederland, zijn we aangesloten bij Boert Bewust Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal.

Nieuwsgierig? Loop gerust eens binnen!

2 sterren Beter Leven Runderen toegekend

Vlees bestellen?

Zin in een goed stuk rundvlees van dieren met een fijn en gezond leven? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk ons assortiment Luxe rundvleespakketten.

Luxe rundvleespakketten

Laatste berichten

Het begon met… onze lieve Leentje!
februari 28, 2024
kerstassortiment rundvlees kerst
Het kerstassortiment rundvlees staat klaar!
december 1, 2023
Kruidenrijke weide ingezaaid
september 29, 2023
Luxe rundvleeskroket 35% rundvlees natuurlijke ingredienten
NIEUW! Leentjes Luxe rundvleeskroketten
juni 7, 2023
koeien in de wei. koeiendans bij de leentjeshoeve horssen
De eerste koeien naar buiten
april 14, 2023
Rundercarpaccio boerderijwinkel de leentjeshoeve horssen
Nieuw: rundercarpaccio
maart 10, 2023
duurzamer boeren met zonne-energie
Duurzamer boeren; meer met zonne-energie
februari 15, 2023
Tweeling stierkalveren geboren bij De Leentjeshoeve Horssen
Koe Mirte bevalt van een tweeling
februari 13, 2023
Kerstactie de leentjeshoeve horssen
KERST(ballen)ACTIE (14 december t/m 31 december)
december 9, 2022
kleine kalfjes worden groot de leentjeshoeve lxe rundvlees horssen boerderijwinkel
Kleine kalfjes worden groot
september 10, 2022