duurzamer boeren met zonne-energie

Duurzamer boeren; meer met zonne-energie

Voor onze boerderij zijn we steeds op zoek naar mogelijkheden om verder te verduurzamen. Zo streven we ernaar om energieneutraal te werken. Om dit te bereiken, gebruiken we zoveel mogelijk energie afkomstig van de zonnepanelen van eigen dak. Kortom: minder diesel, meer zon.

Omschakelen van diesel naar zonne-energie

De verlichting en vriezers werken zoveel mogelijk op zonne-energie, maar dit jaar zetten we een stap extra. Jaarlijks mixen we namelijk de mest in de mestkelder tot een homogene massa om het gemakkelijker uit de kelder te krijgen en om de voedingsstoffen goed te mengen voor een gelijke verdeling van voedingsstoffen over het land. Mest ontmengt namelijk als het langere tijd in de kelder staat. De zwaardere deeltjes zakken naar beneden en de lichtere deeltjes blijven bovenop drijven. Mixen is dus noodzakelijk.

Dit deden we tot vorig jaar met een mixer die door onze diesel tractor werd aangedreven. Hoewel het mixen prima ging, kleven er ook wat nadelen aan deze manier van werken; de tractor verbruikt best wat diesel en het is een behoorlijke slijtageslag op de tractor.

Zelf aan de slag

We vonden dat dat anders moest en daarom kochten we een tweedehands mestmixer die op elektriciteit werkt en in ons geval dus op zonne-energie. Bram heeft deze de afgelopen tijd gereviseerd.

Door mest te mixen als de zon schijnt, besparen we niet alleen diesel, maar houden we ook de tractor langer heel, en verlagen we onze carbon footprint en CO2-uitstoot.

Dit is beter milieu en leidt uiteindelijk tot lagere kosten. Stap voor stap gaan we zo steeds duurzamer boeren waaronder met zonne-energie.

Leave a Reply

De Leentjeshoeve

De Leentjeshoeve is een zoogkoeienboerderij met luxe Blonde d’Aquitaine runderen. Hier verkopen wij rundvlees van onze luxe Blonde d’Aquitaine runderen, geboren en opgegroeid in onze weides en ruime strostallen en met een antibiotica-vrij leven.

Inmiddels zijn 2 sterren Beter Leven runderen toegekend voor de wijze waarop wij onze runderen houden. Daarnaast zijn we een gecertificeerd Natuurvlees-Nederland- boerderij.

Onze zoogkoeien en kalveren zie je, zodra en zolang het weer en de weides het toelaten, lekker buiten lopen en luieren. En, wanneer het buiten te koud en nat wordt, vertoeven zij in hun comfortabele strostal, genietend van het uitzicht op het Horssense Bos.

Naast de certificering voor 2 sterren Beter Leven Runderen en Natuurvlees Nederland, zijn we aangesloten bij Boert Bewust Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal.

Nieuwsgierig? Loop gerust eens binnen!

2 sterren Beter Leven Runderen toegekend

Vlees bestellen?

Zin in een goed stuk rundvlees van dieren met een fijn en gezond leven? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk ons assortiment Luxe rundvleespakketten.

Luxe rundvleespakketten

Laatste berichten

Het begon met… onze lieve Leentje!
februari 28, 2024
kerstassortiment rundvlees kerst
Het kerstassortiment rundvlees staat klaar!
december 1, 2023
Kruidenrijke weide ingezaaid
september 29, 2023
Luxe rundvleeskroket 35% rundvlees natuurlijke ingredienten
NIEUW! Leentjes Luxe rundvleeskroketten
juni 7, 2023
koeien in de wei. koeiendans bij de leentjeshoeve horssen
De eerste koeien naar buiten
april 14, 2023
Rundercarpaccio boerderijwinkel de leentjeshoeve horssen
Nieuw: rundercarpaccio
maart 10, 2023
Biodiversiteit: regenwormen
februari 15, 2023
Tweeling stierkalveren geboren bij De Leentjeshoeve Horssen
Koe Mirte bevalt van een tweeling
februari 13, 2023
Kerstactie de leentjeshoeve horssen
KERST(ballen)ACTIE (14 december t/m 31 december)
december 9, 2022
kleine kalfjes worden groot de leentjeshoeve lxe rundvlees horssen boerderijwinkel
Kleine kalfjes worden groot
september 10, 2022