Maillard reactie rosbief

Er zit meer in dat bruine korstje: de maillard reactie

Je kent het wel, die mooie grilstrepen op een hamburger, dat lekkere krokante bruine korstje om je vlees. Hoe ontstaat dit nu? En wat doet het met de smaak van het vlees? Dit komt door de Maillard reactie.

Meer smaak door de maillard reactie

De maillardreactie is een smaakmaker bij uitstek. Het is een chemische reactie tussen suikers en eiwitten in het vlees die ontstaat bij een temperatuur boven de 100 graden Celsius. Is het je weleens opgevallen dat aan een gebraden stuk vlees meer smaak zit dan aan een gepocheerd stuk?

Dankzij de Maillardreactie ontstaat er niet alleen een lekker krokant korstje aan het rundvlees maar ook andere structuren, smaak en geur. Deze reactie ontstaat overigens niet alleen bij rundvlees. Je kunt eigenlijk wel stellen dat dit bij alle voedingswaren gebeurt wanneer ze boven de 100 graden verhit worden, aangezien bijna alles zowel suikers als eiwitten bevatten.

Deze reactie komt bijna altijd tot stand bij bakken, braden en roosteren van producten. Bijna overal zit namelijk zowel eiwit als suiker in.

Mooie kleur en vollere smaak

Denk aan gebakken aardappelen of champignons. Maar ook bij het branden van koffiebonen en het brouwen van bier maakt men dankbaar gebruik van dit proces.

Het krokante bruine korstje om de medium gebakken rosbief door de Maillard-reactie.
Het krokante bruine korstje om de rosbief door de Maillard-reactie.

Hoe sterk het effect van de Maillard-reactie is, hangt af van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, des te sterker het effect.

Net als bij veel uitvindingen en ontdekkingen, werd deze reactie niet in de keuken ontdekt. In dit geval was het de Franse arts en chemicus Louis Camille Maillard die in 1912 onderzocht wat het effect van suiker en aminozuren op de nieren is. Maillard kwam erachter dat zij ook effect hebben in voedingswaren.

Heb je inmiddels trek gekregen in een lekkere biefstuk? Bekijk onze tips!


Related Posts

Leave a Reply

De Leentjeshoeve

De Leentjeshoeve is een zoogkoeienboerderij met luxe Blonde d’Aquitaine runderen. Hier verkopen wij rundvlees van onze luxe Blonde d’Aquitaine runderen, geboren en opgegroeid in onze weides en ruime strostallen en met een antibiotica-vrij leven.

Inmiddels zijn 2 sterren Beter Leven runderen toegekend voor de wijze waarop wij onze runderen houden. Daarnaast zijn we een gecertificeerd Natuurvlees-Nederland- boerderij.

Onze zoogkoeien en kalveren zie je, zodra en zolang het weer en de weides het toelaten, lekker buiten lopen en luieren. En, wanneer het buiten te koud en nat wordt, vertoeven zij in hun comfortabele strostal, genietend van het uitzicht op het Horssense Bos.

Naast de certificering voor 2 sterren Beter Leven Runderen en Natuurvlees Nederland, zijn we aangesloten bij Boert Bewust Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal.

Nieuwsgierig? Loop gerust eens binnen!

2 sterren Beter Leven Runderen toegekend

Vlees bestellen?

Zin in een goed stuk rundvlees van dieren met een fijn en gezond leven? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk ons assortiment Luxe rundvleespakketten.

Luxe rundvleespakketten

Laatste berichten

Het begon met… onze lieve Leentje!
februari 28, 2024
kerstassortiment rundvlees kerst
Het kerstassortiment rundvlees staat klaar!
december 1, 2023
Kruidenrijke weide ingezaaid
september 29, 2023
Luxe rundvleeskroket 35% rundvlees natuurlijke ingredienten
NIEUW! Leentjes Luxe rundvleeskroketten
juni 7, 2023
koeien in de wei. koeiendans bij de leentjeshoeve horssen
De eerste koeien naar buiten
april 14, 2023
Rundercarpaccio boerderijwinkel de leentjeshoeve horssen
Nieuw: rundercarpaccio
maart 10, 2023
Biodiversiteit: regenwormen
februari 15, 2023
duurzamer boeren met zonne-energie
Duurzamer boeren; meer met zonne-energie
februari 15, 2023
Tweeling stierkalveren geboren bij De Leentjeshoeve Horssen
Koe Mirte bevalt van een tweeling
februari 13, 2023
Kerstactie de leentjeshoeve horssen
KERST(ballen)ACTIE (14 december t/m 31 december)
december 9, 2022