Ik kreeg laatst de vraag van een van onze klanten hoeveel water er bij de schenkel moest om daar runderbouillon van te trekken. Daar moest ik even over nadenken. Zelf gebruik ik doorgaans dezelfde pan voor soep en vul deze tot een bepaald niveau. Maar hoeveel liter dat precies is…
Tijd om dit uit te zoeken dus. Ik had nog wat aantekeningen van mijn moeder in de kast staan. Daar moest vast wat in staan over runderbouillon trekken van schenkel of poulet. En ja hoor…
Verhouding vlees : water:
Wil je runderbouillon trekken om te drinken dan kun je 350 gram rundvlees per liter water tellen. Trek je bouillon voor het maken van (groenten) soep, dan is ca. 250 gram rundvlees per liter water voldoende.
Zo trek je runderbouillon:
- Neem een zo klein mogelijke pan;
- Zet het vlees op met water (neem iets meer water in verband met verdampen)
- Doe er ca 3/4 lepel zout per liter bij en de kruiden (bijv peterselie, selderij);
- Breng dit samen langzaam aan de kook;
- Laat de runderbouillon zachtjes trekken (rundvlees 3-5 uur)
- Zeef de bouillon als deze bedoeld is voor bijvoorbeeld groentesoep of drinkbouillon. Voor extra heldere runderbouillon kun je een schone (thee)doek in een zeef leggen.
Nadat je de verse runderbouillon gezeefd hebt, kun je er verse kruiden of groenten en dergelijke aan toevoegen. Verse bieslook of selderij en hele kleine stukjes wortel (even meekoken) voor een heerlijke drinkbouillon. Vergeet niet het vlees klein te snijden trouwens :).
Trek gekregen? Je kunt bij ons terecht voor runderschenkel met lekker veel vlees en poulet. Per portie verpakt of als onderdeel van diverse luxe rundvleespakketten of proeverij.