Tweeling geboren bij De Leentjeshoeve in Horssen

Hiep, hiep, hoera! Een tweeling!

Vannacht werden we door een van onze koeien ontzettend verrast. Op 15 september zou ze uitgerekend zijn, maar gisteren begon ze al wat te tekenen dus hebben we haar voor de zekerheid toch alvast binnen gezet. En dat was maar goed ook!

Omstreeks 3.15u vannacht ging onze wekker om te kijken of de koe al met afkalven was begonnen. We waren iets te laat. Het kalf lag er al bij, eh een kalf? Hee! het zijn er twee!

Twee gezonde kalveren; een vaars en een stierkalf.

Als de kalveren net geboren zijn, melken we een bierflesje vol met biest en dat geven we dan aan het kalf. Deze powerdrank zorgt voor extra energie waardoor het kalf snel kan gaan staan en zelf gaat drinken bij de koe.

Op de foto’s zie je hoe Bram de koe melkt en de biest aan het kalfje geeft. De koe kijkt goedkeurend toe! Met volle buikjes zijn ze toe aan een slaapje.

Een tweelingdracht komt niet zo heel vaak voor bij koeien en kan tot complicaties leiden. Onze Blonde d’Aquitaines brengen hun kalveren doorgaans zelf ter wereld en ook nu stond de koe ‘haar mannetje’. De kalveren lagen goed en de koe was goed in conditie en had al een paar keer eerder zelf gekalfd.

Wist je dat aan de wijze waarop wij onze runderen houden 2 sterren Beter Leven zijn toegekend. Dit betekent onder andere dat de koeien in principe op natuurlijke wijze moeten kunnen bevallen.

Related Posts

Leave a Reply

De Leentjeshoeve

De Leentjeshoeve is een zoogkoeienboerderij met luxe Blonde d’Aquitaine runderen. Hier verkopen wij rundvlees van onze luxe Blonde d’Aquitaine runderen, geboren en opgegroeid in onze weides en ruime strostallen en met een antibiotica-vrij leven.

Inmiddels zijn 2 sterren Beter Leven runderen toegekend voor de wijze waarop wij onze runderen houden. Daarnaast zijn we een gecertificeerd Natuurvlees-Nederland- boerderij.

Onze zoogkoeien en kalveren zie je, zodra en zolang het weer en de weides het toelaten, lekker buiten lopen en luieren. En, wanneer het buiten te koud en nat wordt, vertoeven zij in hun comfortabele strostal, genietend van het uitzicht op het Horssense Bos.

Naast de certificering voor 2 sterren Beter Leven Runderen en Natuurvlees Nederland, zijn we aangesloten bij Boert Bewust Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal.

Nieuwsgierig? Loop gerust eens binnen!

2 sterren Beter Leven Runderen toegekend

Vlees bestellen?

Zin in een goed stuk rundvlees van dieren met een fijn en gezond leven? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk ons assortiment Luxe rundvleespakketten.

Luxe rundvleespakketten

Laatste berichten

Het begon met… onze lieve Leentje!
februari 28, 2024
kerstassortiment rundvlees kerst
Het kerstassortiment rundvlees staat klaar!
december 1, 2023
Kruidenrijke weide ingezaaid
september 29, 2023
Luxe rundvleeskroket 35% rundvlees natuurlijke ingredienten
NIEUW! Leentjes Luxe rundvleeskroketten
juni 7, 2023
koeien in de wei. koeiendans bij de leentjeshoeve horssen
De eerste koeien naar buiten
april 14, 2023
Rundercarpaccio boerderijwinkel de leentjeshoeve horssen
Nieuw: rundercarpaccio
maart 10, 2023
Biodiversiteit: regenwormen
februari 15, 2023
duurzamer boeren met zonne-energie
Duurzamer boeren; meer met zonne-energie
februari 15, 2023
Tweeling stierkalveren geboren bij De Leentjeshoeve Horssen
Koe Mirte bevalt van een tweeling
februari 13, 2023
Kerstactie de leentjeshoeve horssen
KERST(ballen)ACTIE (14 december t/m 31 december)
december 9, 2022