kleine kalfjes worden groot de leentjeshoeve lxe rundvlees horssen boerderijwinkel

Kleine kalfjes worden groot

Kleine kalfjes worden groot. Zo’n 10 maanden geleden werd het oudste kalf van deze koppel geboren. Zij woog bij haar geboorte ongeveer 50 kg. Dankzij de goede zorgen van haar moeder en de voedzame moedermelk, is ze uitgegroeid tot een prachtige vaars waar we enorm trots op zijn.

Nu is de zoogperiode voorbij. De kalveren die eind vorig jaar en begin dit jaar geboren zijn, scharrelen vanaf nu hun eigen maaltje bij elkaar en drinken vanaf nu geen moedermelk meer.

Geleidelijk van melk naar (kuil)gras

Net als baby’s eten kalfjes naarmate ze ouder worden steeds meer ander eten naast de moedermelk. Op stal hebben ze een eigen plek om kuilgras te eten, net als hun moeders. En in de wei maken ze spelenderwijs kennis met gras. Geleidelijk aan gaan ze daar steeds meer van eten en past hun verteringsstelsel zich op het ruwvoer aan. Hun behoefte aan melk neemt af.

2 sterren Beter Leven runderen; kalveren minimaal 5 maanden bij de koe

Bij ons op de boerderij houden wij onze runderen volgens de eisen voor 2 sterren Beter Leven runderen van de dierenbescherming. Dit betekent dat onze kalveren minimaal 5 maanden bij de koe moeten drinken. Dit is een ondergrens. Wij kijken zelf ook naar de gezondheid van de koe en het kalf. Kan de koe het aan om langer te zogen en groeit het kalf goed, dan blijven ze langer bij elkaar.

Over een aantal maanden komen de eerste vaarzen in hun vruchtbare periode en over pakweg 1,5 zie je ze waarschijnlijk zelf met hun eerste kalf zien pronken!

Kleine kalfjes worden groot!

Related Posts

Leave a Reply

De Leentjeshoeve

De Leentjeshoeve is een zoogkoeienboerderij met luxe Blonde d’Aquitaine runderen. Hier verkopen wij rundvlees van onze luxe Blonde d’Aquitaine runderen, geboren en opgegroeid in onze weides en ruime strostallen en met een antibiotica-vrij leven.

Inmiddels zijn 2 sterren Beter Leven runderen toegekend voor de wijze waarop wij onze runderen houden. Daarnaast zijn we een gecertificeerd Natuurvlees-Nederland- boerderij.

Onze zoogkoeien en kalveren zie je, zodra en zolang het weer en de weides het toelaten, lekker buiten lopen en luieren. En, wanneer het buiten te koud en nat wordt, vertoeven zij in hun comfortabele strostal, genietend van het uitzicht op het Horssense Bos.

Naast de certificering voor 2 sterren Beter Leven Runderen en Natuurvlees Nederland, zijn we aangesloten bij Boert Bewust Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal.

Nieuwsgierig? Loop gerust eens binnen!

2 sterren Beter Leven Runderen toegekend

Vlees bestellen?

Zin in een goed stuk rundvlees van dieren met een fijn en gezond leven? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk ons assortiment Luxe rundvleespakketten.

Luxe rundvleespakketten

Laatste berichten

Het begon met… onze lieve Leentje!
februari 28, 2024
kerstassortiment rundvlees kerst
Het kerstassortiment rundvlees staat klaar!
december 1, 2023
Kruidenrijke weide ingezaaid
september 29, 2023
Luxe rundvleeskroket 35% rundvlees natuurlijke ingredienten
NIEUW! Leentjes Luxe rundvleeskroketten
juni 7, 2023
koeien in de wei. koeiendans bij de leentjeshoeve horssen
De eerste koeien naar buiten
april 14, 2023
Rundercarpaccio boerderijwinkel de leentjeshoeve horssen
Nieuw: rundercarpaccio
maart 10, 2023
Biodiversiteit: regenwormen
februari 15, 2023
duurzamer boeren met zonne-energie
Duurzamer boeren; meer met zonne-energie
februari 15, 2023
Tweeling stierkalveren geboren bij De Leentjeshoeve Horssen
Koe Mirte bevalt van een tweeling
februari 13, 2023
Kerstactie de leentjeshoeve horssen
KERST(ballen)ACTIE (14 december t/m 31 december)
december 9, 2022