Stier Pim is Papa!

Stier Pim is Papa geworden deze week. In een tijdsbestek van net iets meer dan 12 uur zijn op 2 en 3 februari zijn eerste dochter en zoon geboren. De koeien hebben hun kalveren zelf op de wereld gezet. En daar zijn we ontzettend blij om!

Meestal insemineert Bram de koeien zelf. Hiervoor selecteren we Blonde d’Aquitaine stieren uit Frankrijk. Maar afgelopen jaar kreeg onze zelf gefokte stier Pim een kans.

Tijd voor weidegang

Begin voorjaar 2021 waren er een aantal koeien namelijk nog niet drachtig terwijl het tijd werd om de wei in te gaan. Insemineren in de wei is lastig en heeft weinig kans van slagen. Daarbij laten ze zich, eenmaal gelukkig in de wei, niet zomaar weer op stal zetten.

Maar gelukkig hadden we stier Pim. We vinden Pim namelijk een prachtige, fijngebouwde maar mooi bespierde stier met een fijn karakter. Daarnaast was dat hij genetisch gezien van dichtbij geen familie van de betreffende koeien. Dus Pim kreeg afgelopen zomer zijn eerste kudde.

Nadat hij zijn plaats had veiliggesteld, werd hij volledig geaccepteerd door de dames.

Drachtigheidscontrole

Na een aantal maanden samenweiden, laten we de dierenarts komen voor de drachtigheidscontrole. Hij kijkt dat of de koe drachtig is en maakt een inschatting hoe lang ze op dat moment in verwachting is van haar kalf. Op basis van zijn bevindingen kunnen we uitrekenen wanneer de koeien ongeveer gaan bevallen en zorgen we voor schone afkalfruimtes. Zo kan ze in alle rust, onder cameratoezicht haar kalf ter wereld brengen.

De kalveren van Pim komen vrij snel na elkaar. Binnen 1,5 maand verwachten we ca 10 kalveren, waaronder die van Pim. Aankomend voor jaar zie je ze samen in de wei dartelen!

Komend voorjaar lopen onze koeien met hun kalveren weer fijn buiten. Genietend van de zon en het gras. Vrolijk dartelend in de wei.

Related Posts

Leave a Reply

De Leentjeshoeve

De Leentjeshoeve is een zoogkoeienboerderij met luxe Blonde d’Aquitaine runderen. Hier verkopen wij rundvlees van onze luxe Blonde d’Aquitaine runderen, geboren en opgegroeid in onze weides en ruime strostallen en met een antibiotica-vrij leven.

Inmiddels zijn 2 sterren Beter Leven runderen toegekend voor de wijze waarop wij onze runderen houden. Daarnaast zijn we een gecertificeerd Natuurvlees-Nederland- boerderij.

Onze zoogkoeien en kalveren zie je, zodra en zolang het weer en de weides het toelaten, lekker buiten lopen en luieren. En, wanneer het buiten te koud en nat wordt, vertoeven zij in hun comfortabele strostal, genietend van het uitzicht op het Horssense Bos.

Naast de certificering voor 2 sterren Beter Leven Runderen en Natuurvlees Nederland, zijn we aangesloten bij Boert Bewust Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal.

Nieuwsgierig? Loop gerust eens binnen!

2 sterren Beter Leven Runderen toegekend

Vlees bestellen?

Zin in een goed stuk rundvlees van dieren met een fijn en gezond leven? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk ons assortiment Luxe rundvleespakketten.

Luxe rundvleespakketten

Laatste berichten

Het begon met… onze lieve Leentje!
februari 28, 2024
kerstassortiment rundvlees kerst
Het kerstassortiment rundvlees staat klaar!
december 1, 2023
Kruidenrijke weide ingezaaid
september 29, 2023
Luxe rundvleeskroket 35% rundvlees natuurlijke ingredienten
NIEUW! Leentjes Luxe rundvleeskroketten
juni 7, 2023
koeien in de wei. koeiendans bij de leentjeshoeve horssen
De eerste koeien naar buiten
april 14, 2023
Rundercarpaccio boerderijwinkel de leentjeshoeve horssen
Nieuw: rundercarpaccio
maart 10, 2023
Biodiversiteit: regenwormen
februari 15, 2023
duurzamer boeren met zonne-energie
Duurzamer boeren; meer met zonne-energie
februari 15, 2023
Tweeling stierkalveren geboren bij De Leentjeshoeve Horssen
Koe Mirte bevalt van een tweeling
februari 13, 2023
Kerstactie de leentjeshoeve horssen
KERST(ballen)ACTIE (14 december t/m 31 december)
december 9, 2022