luxe rundvlees kopen twee sterren beter leven rund de leentjeshoeve horssen land van maas en waal druten nijmegen

De Leentjeshoeve luxe rundvee

Op onze zoogkoeienboerderij De Leentjeshoeve kun je terecht voor luxe rundvlees van onze luxe Blonde d’Aquitaine runderderen, Een luxe en elegant runderras met Franse roots. (Zuid-West Frankrijk).

Boerderijwinkel De Leentjeshoeve Rundvlees

In onze boerderijwinkel heb je volop keuze uit een breed assortiment rundvlees, van rundergehakt tot ossenhaas, (groot) BBQ en gourmetvlees en ambachtelijk bereid broodbeleg. Het rundvlees komt van onze eigen runderen, geboren en opgegroeid bij ons op de boerderij en met een antibioticavrij leven. Zo weet je precies waar het vlees vandaan komt.

Natuurlijk ben je van harte welkom om een kijkje te nemen bij onze koeien…

Leentje; een koe met karakter!

De Leentjeshoeve is vernoemd naar een van de vier koeien die in 2003 meeverhuisden naar Horssen: Leentje. Aan Leentje hebben we ontzettend veel te danken.

Leentje was een dame. Zij leidde op subtiele wijze ‘haar’ kudde en was een sterk dier met een groot hart. Zonder problemen zoogde zij, naast haar eigen kalf, ook een kalf waarvan de moeder onvoldoende melk gaf. Zij gaf haar zorgzame en sterke karakter door aan haar dochters… Leen, dankjewel!

Leentje Leentjeshoeve luxe rundvlees

Over koetjes en kalfjes

Onze van oorsprong Franse koeien uit Aquitaine-streek, krijgen ongeveer ieder jaar een kalf. De koeien zetten hun kalveren meestal helemaal zelf op de wereld. Hoewel Blonde d’Aquitaine kalveren echte vleestypische kalveren zijn, zijn zij meestal tenger bij hun geboorte.

Dankzij de energierijke moedermelk die zij drinken, zie je binnen enkele weken de prachtige bespiering verschijnen die de Blonde zo mooi kenmerkt. De kalveren drinken ruim 5 maanden bij de koe. Ondertussen eten zij steeds meer met de pot mee: (kuil)gras, snijmais en brokken.

Dicht bij de natuur

Onze zoogkoeien genieten met hun kalveren vanaf de lente tot en met het najaar van het gras in de weide en luieren lekker wat in de zon. En ‘s winters, als het buiten koud en nat is, kijken zij vanuit hun comfortabele strostal uit over de weide en op het Horssense bos.

Koeien zijn echte kuddedieren. Daar voelen zij zich veilig. In de natuur zoekt een koe als ze moet kalveren een rustig plekje op in de buurt van de kudde. Om zo haar kalf in alle rust op de wereld te zetten. En dat respecteren we. Daarom bootsen wij dit na door haar naast de kudde in een aparte box te zetten. Daar kan ze haar vriendinnen horen, zien, ruiken en aanraken maar zich toch afzonderen. Dat geeft rust… Wanneer haar kalf eenmaal geboren is en stevig op zijn of haar pootjes staat, gaan ze samen terug naar de rest…

Voer uit de regio

Het gras dat onze koeien eten komt zoveel mogelijk van onze eigen weide. Daarvoor is het belangrijk dat we zorgvuldig met het gras omgaan en goed zijn voor het bodemleven. Daarom:

  • Gebruiken we organische mest van eigen bedrijf als voeding voor het bodemleven;
  • Rijden we alleen (kunst)mest uit wanneer de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid goed zijn.
De leentjeshoeve blonde d aquitaines en luxe rundvlees horssen

Gezonde, blije dieren

Net als bij baby’s vormen de 3 R-en Rust, Reinheid en Regelmaat de basis voor gezonde, blije dieren. Dus voeren we ze zoveel mogelijk op vaste tijden.

Daarnaast krijgen ze elke avond een schoon ligbed en nachtrust. We proberen dierziekten te voorkomen door ons vee zelf te fokken en preventief te werken. En dat gaat goed; we hoeven gelukkig nauwelijk antibiotica te gebruiken, hoogstens in uitzonderlijke gevallen.

Zonne-energie

De energie die we nodig hebben om onze lampen te laten branden en electrische apparaten te laten werken, komt (in)direct van onze zonnepanelen die op het dak van een van de stallen ligt.

We hebben er momenteel bijna genoeg om in onze electriciteitsbehoefte te voorzien.

In de toekomst breiden we het aantal panelen op ons dak waarschijnlijk verder uit.