Pasteitjes met zelfgemaakte runderragout; feestelijk als voorafje of lekker tussendoor. De ragout kun je prima een dag of twee van tevoren maken. Als hij een dagje gestaan heeft is hij nog lekkerder :). Hieronder lees je het recept voor runderragout met zelfgetrokken runderbouillon. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld runderpoulet, braadlappen, sukadelappen of riblappen gebruiken die je een aantal uur rustig laat pruttelen. Hieronder de benodigde ingrediënten en hoe je de ragout maakt.
Wil je je recepten per e-mail ontvangen, samen met andere tips? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ingrediënten voor de runderbouillon
Dit heb je nodig voor de runderbouillon:
- ca 250 gram riblappen, braadlappen, sucadelappen of poulet
- 2 sjalotjes
- 1 kleine prei
- 3 takjes tijm
- 30 gram platte peterselie
- 100 gram worteltjes
- 1 selderiestengel
- zout en peper naar smaak
- 1 laurierblaadje
- 2 kruidnagels (eventueel in een kruidenei/thee-ei zodat je het na het trekken van de bouillon er gemakkelijk uit kunt halen)
- beetje boter
- 1,5 – 2 liter water
Ingrediënten voor de ragout
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- beetje zout en peper om het verder op smaak te brengen
- 1 liter bouillon (waarschijnlijk heb je niet alles nodig)
- het vlees waarmee je de bouillon hebt getrokken
Zo trek je de bouillon
- snipper de sjalotjes
- schrap en was de worteltjes en snijd ze in dunne plakjes
- snijd de prei
- snijd de selderijstengel in stukjes
- bind de tijm, de peterselie en het laurierblaadje bij elkaar met keukentouw;
- doe de boter in een pan en verhit deze;
- fruit daarin de sjalotjes, wortel en de prei;
- schenk het water erbij en voeg de kruiden en selderij toe en breng het aan de kook;
- voeg zodra het water kookt het vlees toe en laat het heel zachtjes pruttelen mag gerust een uur of vier zijn zodat de smaken goed in kunnen trekken (niet hard koken).
Zo maak je de ragout
- haal het vlees uit de pan. Het valt nu gemakkelijk uit elkaar. Je kunt het vlees nu met een vork heel gemakkelijk uit elkaar trekken;
- smelt de boter in de pan en laat het uitbruisen
- doe er de bloem in een keer bij en roer het geheel direct goed door tot een egaal mengsel
- doe er een klein beetje bouillon bij en roer door tot een egaal mengsel;
- voeg steeds kleine hoeveelheden bouillon toe tot het mengsel de gewenste dikte heeft
- snijd naar wens de groenten fijn die je gebruikt hebt voor de bouillon en meng deze naar wens door de ragout;
- voeg het vlees toe en roer goed door. Breng de ragout op smaak met zout en peper;
- Wanneer je de ragout een dag laat staan, mengen de smaken goed en is hij nog lekkerder.
Vul pasteitjes met de zelfgemaakte runderragout of serveer met witte rijst en groenten.
Eet smakelijk!
Wil je meer recepten ontvangen per mail?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.