Wat eten we dit jaar met kerst? Aan de keuzemogelijkheid lag het dit jaar niet; de vriezers lagen vol met vers ingepakt rundvlees dit jaar. Maar, we kregen gasten en dan vind ik het wel gezellig om juist daarbij te zijn in plaats van in de keuken. Het werden riblappen.
Riblappen? Denk je misschien met de lange bereidingstijd in je achterhoofd. Yes. Ik moet zeggen; lekker makkelijk dit jaar. Ok, de stooftijd is lang, zo’n 3 uur. Maar daar hoef je gelukkig nauwelijks bij te zijn.
Wat heb je nodig (4 volwassenen)
Voor het stoven:
- 1 kg riblappen (doorregen runderlappen kan ook)
- Flinke scheut vloeibare bakboter
- Grote stoofpan /braadpan met dikke bodem
- koekenpan
- 5 kruidnagels
- Stukje gember geraspt (2 cm)
- 1 teentje knoflook (fijngesneden)
- 2 laurierblaadjes
- 2 grote uien in stukken gesneden (mogen grove stukken zijn)
- Klein doosje champignons, in kwarten gesneden.
- 3 eetlepels zilveruitjes
Ca. half uur voor einde stooftijd toevoegen
- 1 puntpaprika
- 1 grote winterpeen
- Handje snoeptomaatjes
- Peper en zout naar smaak
- Wat gezeefde bloem, opgelost in een beetje koud
water om de saus de binden.
Bereidingswijze:
- Verhit een flinke scheut bakboter in de pan;
- Braad de riblappen aan beide zijden op hoog vuur aan en bak de knoflook mee.
- Bak ondertussen de uien en champignons in de koekenpan met boter.
- Temper het vuur en doe de gebakken groenten bij het vlees. Zet het geheel onder lauw water (het vlees mag niet ‘schrikken’).
- Voeg de steranijs, kruidnagels, geraspte gember, laurierblaadjes en zilveruitjes toe en laat zo’n 2,5 u stoven op klein pitje (mag niet koken)
- Voeg daarna de paprika, snoeptomaatjes en wortel, zout en peper naar smaak toe en laat nog een half uurtje stoven. Bind de saus met wat bloem goed gemengd met koud water tot de saus de gewenste dikte heeft.
Lees ook eens de tips voor lekker rundvlees.
Deel je recept en maak kans op een Kadobon t.w.v. 20 Euro!
Wil jij ook kans maken op een kadobon t.w.v. 20 Euro van De Leentjeshoeve? Mail ons dan je lekkerste recept met rundvlees toe, inclusief een mooie foto van je gerecht en je goedkeuring om het op deze website te plaatsen: deleentjeshoeve@gmail.com Dankjewel!