Hoe bereid je een runderrollade?

Hoe bereid je een runderrollade? Een runderrollade is een feestelijk stukje vlees dat zowel warm als koud erg lekker is. Als onderdeel van het hoofdgerecht of koud als voorafje. Bij mijn ouders thuis staat hij steevast met kerst op tafel tijdens het kerstdiner. Mijn moeder bereid ze de dag ervoor en serveert hem meestal koud. Heerlijk met stroganoffsaus. Thuis eten wij rollades meestal warm; s’zomers van de kamado en in de winter gaat hij in de braadpan.

Maar hoe kan ik een runderrollade het best bereiden, vraag je je misschien af. Hieronder de tips in een stappenplan:

Het braden van een is vrij eenvoudig. Volg de onderstaande stappen en je zet in zo’n 45 minuten een heerlijke runderrollade (ca 500 gram, voldoende voor 4 personen) op tafel:

Runderrollade luxe rundvlees los verpakt

Runderrollade De Leentjeshoeve Horssen

  1.  Leg de rollade minimaal een half uur vantevoren uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen;
  2. Neem een braadpan die past bij het formaat van de rollade. Dus niet te groot, anders verbrandt de boter gemakkelijk;
  3. Verhit een ruime hoeveelheid (vloeibare) boter voor bakken en braden in de pan;
  4. Doe de rollade in de pan zodra de boter heet is;
  5. Braad de rollade rondom bruin op hoog vuur;
  6. Zet het vuur laag en laat de rollade nog ca 40 minuten doorgaren tot de kern 55 – 60 °C is;
  7. Haal de rollade uit de pan en bedek het losjes met aluminiumfolie en laat nog zo’n 5 minuten staan rusten. Zo trekken de vleessappen weer naar binnen in het vlees en blijft de rollade lekker mals;
  8. Snijd het netje door en verwijder het;
  9. De rollade is nu klaar om aan te snijden en te serveren;
  10. Eet smakelijk!

Tip:

Is er nog een stukje rollade overgebleven? Bewaar het in de koelkast. De volgende dag smaakt hij heerlijk als onderdeel van het voorgerecht. Lekker met een saus van abrikozen op een bedje van (rucola) sla.

Wist je dat onze rollades het ook uitstekend doen op de kamado. Wij hebben het de afgelopen zomer een paar keer geprobeerd. De rooksmaak die de kamado aan de runderrollade geeft hem een zomers tintje.

Meer tips per e-mail ontvangen?

Wil je meer tips over het bereiden van rundvlees en recepten per mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via de onderstaande knop.