De kerstvakantie staat voor mij niet alleen voor gezellig samen zijn met ons gezin en familie maar ook voor schoon schip maken in aanloop naar het nieuwe jaar; opruimen dus. Steevast is bij ons de zolder aan de beurt. En afgelopen jaar kwam ik daar het krantje tegen dat gemaakt was ter ere van het 50 jarige huwelijksfeest van mijn opa en oma in 1992. Een heel stuk terug in de tijd; ik was destijds 13 jaar. Leuke anekdotes, foto’s en tekeningen van neefjes en nichtjes passeerden de revu. Maar ook het recept van mijn oma’s aardappelslaatje met rundvlees. Het recept wat een van mijn aangetrouwde tantes doet denken aan de periode waarin ze net definitief in Nederland ging wonen. En mij terugbrengt naar de bezoekjes aan opa en oma in het kleine Zuid-Hollandse dorpje waar we in de achtertuin konden vissen in het slootje, pakweg een meter of 5 van de kassen aan de overzijde.
Steevast aten we groentesoep en oma’s aardappelslaatje met rundvlees. Ook al is het al zo’n 25 jaar geleden dat ik het voor het laatst bij oma gegeten heb, ik kan me de smaak nog goed herinneren en wil het recept graag met jullie delen.
Ingrediënten:
Ca. 750 gram iets kruimige aardappelen
ca 500 gram runderlapjes (riblap, braadlap, soepvlees)
3 eieren
1 pond rijpe tomaten
1 groot blik doperwten
1 klein blik augurken
Ketchup
Mayonaise
Zout
Peper
Kerrie
Bereidingswijze
- De runderlapjes:
Verhit een ruime hoeveelheid bakboter in de pan. Voeg, zodra de boter
heet genoeg is het vlees toe en bak deze rondom aan. Plaats het daarna op een
klein pitje op laag vuur en laat het ca 2 uur zachtjes sudderen met de deksel
bijna gesloten op de pan. Het vlees ik klaar zodra je er draadjes van kunt
trekken. - Kook ondertussen de aardappelen tot ze heel goed
gaar zijn. - Kook de eieren tot ze hardgekookt zijn;
- Was de tomaten en snijd ze in stukjes;
- Snijd de augurken fijn;
- Stamp de aardappelen goed fijn en maak ze smeuïg
met het eigeel, de ketchup en mayonaise en voeg naar smaak zout, peper en
kerrie toe. - Snijd het vlees fijn en meng het met de
aardappelen, tomaten, augurken en doperwten. Laat het een paar uur staan om de
smaken goed in te laten trekken en voeg naar smaak nog wat extra zout, peper
en/of kerrie toe. - Maak het eventueel op met wat mayo of
yoghurtdressing, tomaatjes, ei, augurk, sla of wat dan ook voor lekkers naar
keuze.
Deel je recept en maak kans op een Kadobon t.w.v. 20 Euro!
Wil jij ook kans maken op een kadobon t.w.v. 20 Euro van De Leentjeshoeve? Mail ons dan je lekkerste recept met rundvlees toe, inclusief een mooie foto van je gerecht en je goedkeuring om het op deze website te plaatsen: deleentjeshoeve@gmail.com Dankjewel!