hoe bak ik biefstuk

Biefstuk bakken: Tips voor een lekkere biefstuk

Hoe heb jij je biefstuk het liefst? Rare, medium of toch liever doorbakken? Ieder zijn smaak. Maar hoe bak je nu een lekkere biefstuk? Maar om je biefstuk op z’n best tot zijn recht te laten komen op je bord zijn er een aantal punten om rekening mee te houden.

Goed vlees is het halve werk

Een goede biefstuk op je bord, begint al bij de aankoop. Kies daarom voor vlees van goede kwaliteit.
Voor je gaat bakken alvast een aantal tips:

  • Is je biefstuk diepgevroren, haal het dan ca 24 uur voor bereiding uit de vriezer en laat het langzaam in de koelkast ontdooien.
  • Haal het ongeveer een half uur voor bereiding uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen om te voorkomen dat het vlees schrikt en taai wordt.
  • Is het vlees vacuum verpakt? Haal het dan uit de verpakking en dek het af.
  • Dep het vlees met een keukenpapier droog. Zo krijg je het mooiste bakresultaat.
  • Wees voorzichtig met zout. Voeg het bij voorkeur tijdens het bakken toe. Zo voorkom je dat het zout vocht onttrekt aan het vlees.
  • Houd je van peper op je biefstuk? Voeg dit dan pas op het laatst toe om te voorkomen dat het verbrand.

Het bakken

Kies voordat je gaat bakken een pan die goed in verhouding is met het vlees. Dus niet te klein. Maar ook niet te groot. Hiermee vergroot je namelijk de kans dat de boter verbrand.

  • Verhit een ruime hoeveelheid boter met wat olie in een pan;
  • Doe de biefstuk erin en bak het kort (ca een have minuut aan beide kanten) op hoog vuur. Hierdoor kleurt het vlees bruin en krijgt het meer smaak (de Maillard-reactie)
  • Zet het vuur daarna wat lager zodat het vlees en de boter niet verbranden maar het vlees wel verder naar wens doorgaart.

Hoe heb jij je biefstuk het liefst: rare, medium of wel-done?

Rare: beide kanten kort ‘dichtschroeien’ is voldoende.
(kerntemperatuur 50-52 graden Celsius)
Medium-rare: beide kanten 1 a 2 minuten per kant
(kerntemperatuur 55-58 graden Celsius)
Medium: beide kanten 2-3 minuten per kant
(kerntemperatuur 60-63 graden Celsius)
Well-done: 3 – 5 minuten per kant.
(Kerntemperatuur >70 graden Celsius)

Vlees laten rusten

Laat je biefstuk na het bakken nog een minuut of 3 rusten. Zo kunnen de sappen zich mooi door het vlees verspreiden.

Ofwel: een kadootje op je bord…

Eet smakelijk!

Leave a Reply

De Leentjeshoeve

De Leentjeshoeve is een zoogkoeienboerderij met luxe Blonde d’Aquitaine runderen. Hier verkopen wij rundvlees van onze luxe Blonde d’Aquitaine runderen, geboren en opgegroeid in onze weides en ruime strostallen en met een antibiotica-vrij leven.

Inmiddels zijn 2 sterren Beter Leven runderen toegekend voor de wijze waarop wij onze runderen houden. Daarnaast zijn we een gecertificeerd Natuurvlees-Nederland- boerderij.

Onze zoogkoeien en kalveren zie je, zodra en zolang het weer en de weides het toelaten, lekker buiten lopen en luieren. En, wanneer het buiten te koud en nat wordt, vertoeven zij in hun comfortabele strostal, genietend van het uitzicht op het Horssense Bos.

Naast de certificering voor 2 sterren Beter Leven Runderen en Natuurvlees Nederland, zijn we aangesloten bij Boert Bewust Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal.

Nieuwsgierig? Loop gerust eens binnen!

2 sterren Beter Leven Runderen toegekend

Vlees bestellen?

Zin in een goed stuk rundvlees van dieren met een fijn en gezond leven? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk ons assortiment Luxe rundvleespakketten.

Luxe rundvleespakketten

Laatste berichten

oma's draadjesvlees van riblappen of doorregen runderlappen de Leentjeshoeve
Oma’s Draadjesvlees
november 13, 2024
Het begon met… onze lieve Leentje!
februari 28, 2024
kerstassortiment rundvlees kerst
Het kerstassortiment rundvlees staat klaar!
december 1, 2023
Kruidenrijke weide ingezaaid
september 29, 2023
Luxe rundvleeskroket 35% rundvlees natuurlijke ingredienten
NIEUW! Leentjes Luxe rundvleeskroketten
juni 7, 2023
koeien in de wei. koeiendans bij de leentjeshoeve horssen
De eerste koeien naar buiten
april 14, 2023
Rundercarpaccio boerderijwinkel de leentjeshoeve horssen
Nieuw: rundercarpaccio
maart 10, 2023
Biodiversiteit: regenwormen
februari 15, 2023
duurzamer boeren met zonne-energie
Duurzamer boeren; meer met zonne-energie
februari 15, 2023
Tweeling stierkalveren geboren bij De Leentjeshoeve Horssen
Koe Mirte bevalt van een tweeling
februari 13, 2023