Hoe heb jij je biefstuk het liefst? Rare, medium of toch liever doorbakken? Ieder zijn smaak. Maar hoe bak je nu een lekkere biefstuk? Maar om je biefstuk op z’n best tot zijn recht te laten komen op je bord zijn er een aantal punten om rekening mee te houden.
Goed vlees is het halve werk
Een goede biefstuk op je bord, begint al bij de aankoop. Kies daarom voor vlees van goede kwaliteit.
Voor je gaat bakken alvast een aantal tips:
- Is je biefstuk diepgevroren, haal het dan ca 24 uur voor bereiding uit de vriezer en laat het langzaam in de koelkast ontdooien.
- Haal het ongeveer een half uur voor bereiding uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen om te voorkomen dat het vlees schrikt en taai wordt.
- Is het vlees vacuum verpakt? Haal het dan uit de verpakking en dek het af.
- Dep het vlees met een keukenpapier droog. Zo krijg je het mooiste bakresultaat.
- Wees voorzichtig met zout. Voeg het bij voorkeur tijdens het bakken toe. Zo voorkom je dat het zout vocht onttrekt aan het vlees.
- Houd je van peper op je biefstuk? Voeg dit dan pas op het laatst toe om te voorkomen dat het verbrand.
Het bakken
Kies voordat je gaat bakken een pan die goed in verhouding is met het vlees. Dus niet te klein. Maar ook niet te groot. Hiermee vergroot je namelijk de kans dat de boter verbrand.
- Verhit een ruime hoeveelheid boter met wat olie in een pan;
- Doe de biefstuk erin en bak het kort (ca een have minuut aan beide kanten) op hoog vuur. Hierdoor kleurt het vlees bruin en krijgt het meer smaak (de Maillard-reactie)
- Zet het vuur daarna wat lager zodat het vlees en de boter niet verbranden maar het vlees wel verder naar wens doorgaart.
Hoe heb jij je biefstuk het liefst: rare, medium of wel-done?
Rare: beide kanten kort ‘dichtschroeien’ is voldoende.
(kerntemperatuur 50-52 graden Celsius)
Medium-rare: beide kanten 1 a 2 minuten per kant
(kerntemperatuur 55-58 graden Celsius)
Medium: beide kanten 2-3 minuten per kant
(kerntemperatuur 60-63 graden Celsius)
Well-done: 3 – 5 minuten per kant.
(Kerntemperatuur >70 graden Celsius)
Vlees laten rusten
Laat je biefstuk na het bakken nog een minuut of 3 rusten. Zo kunnen de sappen zich mooi door het vlees verspreiden.
Ofwel: een kadootje op je bord…
Eet smakelijk!