hoe bak ik biefstuk

Biefstuk bakken: Tips voor een lekkere biefstuk

Hoe heb jij je biefstuk het liefst? Rare, medium of toch liever doorbakken? Ieder zijn smaak. Maar hoe bak je nu een lekkere biefstuk? Maar om je biefstuk op z’n best tot zijn recht te laten komen op je bord zijn er een aantal punten om rekening mee te houden.

Goed vlees is het halve werk

Een goede biefstuk op je bord, begint al bij de aankoop. Kies daarom voor vlees van goede kwaliteit.
Voor je gaat bakken alvast een aantal tips:

  • Is je biefstuk diepgevroren, haal het dan ca 24 uur voor bereiding uit de vriezer en laat het langzaam in de koelkast ontdooien.
  • Haal het ongeveer een half uur voor bereiding uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen om te voorkomen dat het vlees schrikt en taai wordt.
  • Is het vlees vacuum verpakt? Haal het dan uit de verpakking en dek het af.
  • Dep het vlees met een keukenpapier droog. Zo krijg je het mooiste bakresultaat.
  • Wees voorzichtig met zout. Voeg het bij voorkeur tijdens het bakken toe. Zo voorkom je dat het zout vocht onttrekt aan het vlees.
  • Houd je van peper op je biefstuk? Voeg dit dan pas op het laatst toe om te voorkomen dat het verbrand.

Het bakken

Kies voordat je gaat bakken een pan die goed in verhouding is met het vlees. Dus niet te klein. Maar ook niet te groot. Hiermee vergroot je namelijk de kans dat de boter verbrand.

  • Verhit een ruime hoeveelheid boter met wat olie in een pan;
  • Doe de biefstuk erin en bak het kort (ca een have minuut aan beide kanten) op hoog vuur. Hierdoor kleurt het vlees bruin en krijgt het meer smaak (de Maillard-reactie)
  • Zet het vuur daarna wat lager zodat het vlees en de boter niet verbranden maar het vlees wel verder naar wens doorgaart.

Hoe heb jij je biefstuk het liefst: rare, medium of wel-done?

Rare: beide kanten kort ‘dichtschroeien’ is voldoende.
(kerntemperatuur 50-52 graden Celsius)
Medium-rare: beide kanten 1 a 2 minuten per kant
(kerntemperatuur 55-58 graden Celsius)
Medium: beide kanten 2-3 minuten per kant
(kerntemperatuur 60-63 graden Celsius)
Well-done: 3 – 5 minuten per kant.
(Kerntemperatuur >70 graden Celsius)

Vlees laten rusten

Laat je biefstuk na het bakken nog een minuut of 3 rusten. Zo kunnen de sappen zich mooi door het vlees verspreiden.

Ofwel: een kadootje op je bord…

Eet smakelijk!

Leave a Reply

De Leentjeshoeve

De Leentjeshoeve is een zoogkoeienboerderij met luxe Blonde d’Aquitaine runderen. Hier verkopen wij rundvlees van onze luxe Blonde d’Aquitaine runderen, geboren en opgegroeid in onze weides en ruime strostallen en met een antibiotica-vrij leven.

Inmiddels zijn 2 sterren Beter Leven runderen toegekend voor de wijze waarop wij onze runderen houden. Daarnaast zijn we een gecertificeerd Natuurvlees-Nederland- boerderij.

Onze zoogkoeien en kalveren zie je, zodra en zolang het weer en de weides het toelaten, lekker buiten lopen en luieren. En, wanneer het buiten te koud en nat wordt, vertoeven zij in hun comfortabele strostal, genietend van het uitzicht op het Horssense Bos.

Naast de certificering voor 2 sterren Beter Leven Runderen en Natuurvlees Nederland, zijn we aangesloten bij Boert Bewust Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal.

Nieuwsgierig? Loop gerust eens binnen!

2 sterren Beter Leven Runderen toegekend

Vlees bestellen?

Zin in een goed stuk rundvlees van dieren met een fijn en gezond leven? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk ons assortiment Luxe rundvleespakketten.

Luxe rundvleespakketten

Laatste berichten

kleine kalfjes worden groot de leentjeshoeve lxe rundvlees horssen boerderijwinkel
Kleine kalfjes worden groot
september 10, 2022
Wij zijn van 14 augustus t/m 20 augustus gesloten
augustus 13, 2022
de koeien en kalveren van boerderij de leentjeshoeve in horssen in de wei
De koeien blij in de wei
april 20, 2022
Stier Pim is Papa!
februari 11, 2022
pasgeboren kalf de leentjeshoeve horssen natuurlijke geboorte
Geboortegolf: Eerste kalfje is inmiddels geboren
februari 4, 2022
Luxe rundvlees kopen voor kerstdiner. Ruime openingstijden boerderijwinkel de leentjeshoeve horssen.
Openingstijden 20 – 24 december 2021
december 17, 2021
kalf natuurlijk geboren beter leven twee sterren rund
De natuurlijke geboorte van een kalfje
november 30, 2021
HIEP HIEP HOERA! De Leentjeshoeve bestaat 3 jaar!
november 19, 2021
stier boerderijwinkel de leentjeshoeve luxe rundvlees kopen horssen
Stier Pim past weer!
oktober 13, 2021
De runderen van de Leentjeshoeve drinken op stal en in de wei schoon en vers leidingwater
Wist je dat…onze runderen leidingwater drinken
oktober 13, 2021