hoe bak ik biefstuk

Biefstuk bakken: Tips voor een lekkere biefstuk

Hoe heb jij je biefstuk het liefst? Rare, medium of toch liever doorbakken? Ieder zijn smaak. Maar hoe bak je nu een lekkere biefstuk? Maar om je biefstuk op z’n best tot zijn recht te laten komen op je bord zijn er een aantal punten om rekening mee te houden.

Goed vlees is het halve werk

Een goede biefstuk op je bord, begint al bij de aankoop. Kies daarom voor vlees van goede kwaliteit.
Voor je gaat bakken alvast een aantal tips:

  • Is je biefstuk diepgevroren, haal het dan ca 24 uur voor bereiding uit de vriezer en laat het langzaam in de koelkast ontdooien.
  • Haal het ongeveer een half uur voor bereiding uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen om te voorkomen dat het vlees schrikt en taai wordt.
  • Is het vlees vacuum verpakt? Haal het dan uit de verpakking en dek het af.
  • Dep het vlees met een keukenpapier droog. Zo krijg je het mooiste bakresultaat.
  • Wees voorzichtig met zout. Voeg het bij voorkeur tijdens het bakken toe. Zo voorkom je dat het zout vocht onttrekt aan het vlees.
  • Houd je van peper op je biefstuk? Voeg dit dan pas op het laatst toe om te voorkomen dat het verbrand.

Het bakken

Kies voordat je gaat bakken een pan die goed in verhouding is met het vlees. Dus niet te klein. Maar ook niet te groot. Hiermee vergroot je namelijk de kans dat de boter verbrand.

  • Verhit een ruime hoeveelheid boter met wat olie in een pan;
  • Doe de biefstuk erin en bak het kort (ca een have minuut aan beide kanten) op hoog vuur. Hierdoor kleurt het vlees bruin en krijgt het meer smaak (de Maillard-reactie)
  • Zet het vuur daarna wat lager zodat het vlees en de boter niet verbranden maar het vlees wel verder naar wens doorgaart.

Hoe heb jij je biefstuk het liefst: rare, medium of wel-done?

Rare: beide kanten kort ‘dichtschroeien’ is voldoende.
(kerntemperatuur 50-52 graden Celsius)
Medium-rare: beide kanten 1 a 2 minuten per kant
(kerntemperatuur 55-58 graden Celsius)
Medium: beide kanten 2-3 minuten per kant
(kerntemperatuur 60-63 graden Celsius)
Well-done: 3 – 5 minuten per kant.
(Kerntemperatuur >70 graden Celsius)

Vlees laten rusten

Laat je biefstuk na het bakken nog een minuut of 3 rusten. Zo kunnen de sappen zich mooi door het vlees verspreiden.

Ofwel: een kadootje op je bord…

Eet smakelijk!

Leave a Reply

De Leentjeshoeve

De Leentjeshoeve is een zoogkoeienboerderij met luxe Blonde d’Aquitaine runderen. Hier verkopen wij luxe rundvlees van eigen boerderij van dieren met een antibiotica-vrij leven.

Onze zoogkoeien en kalveren zie je, zodra en zolang het weer en de weides het toelaten, lekker buiten lopen en luieren. En, wanneer het buiten te koud en nat wordt, vertoeven zij in hun comfortable strostal, genietend van het uitzicht op het Horssense Bos.

Nieuwsgierig? Loop gerust eens binnen!

Vlees bestellen?

Zin in een goed stuk rundvlees van dieren met een fijn en gezond leven? Klik dan op de afbeelding hieronder en bekijk ons assortiment Luxe rundvleespakketten.

Luxe rundvleespakketten

Laatste berichten

Gebraden runderrollade De Leentjeshoeve
Hoe bereid je een runderrollade?
november 23, 2019
Paint en Dine at the farm
Meld je aan voor Paint & Dine at the Farm | 7 december
november 18, 2019
Luxe rundvleespakket 9,5 kg de leentjeshoeve horssen
NIEUW! Luxe pakket met haasbiefstuk
oktober 11, 2019
Goulash met stoofblokjes of riblappen
Goulash met stoofblokjes of riblappen
oktober 3, 2019
NIEUW!!! Tomahawks, bbq en meer… vanaf 31 augustus
augustus 20, 2019
Paprika en aubergine gevuld met rundergehakt voor op de bbq
juli 1, 2019
Boeuf Bourguignon van runderriblappen
Boeuf Bourguignon riblappen
juni 19, 2019
De Leentjeshoeve luxe rundvlees gebakken rundertartaar met gebakken champignonx, puntpaprika en sjalotjes, geserveerd met basmatirijst
Rundertartaar met gebakken champignons, paprika en sjalotjes
juni 18, 2019
De Leentjeshoeve Boert bewust
Open dag Neersteind Boert Bewust. Een terugblik…
juni 18, 2019
Open dag proeverijen de leentjeshoeve
Open Dag 10 juni (2e Pinksterdag)
mei 25, 2019

Deze website gebruikt cookies. De website laadt in eerste instantie alleen noodzakelijke/functionele cookies in. We hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en mogen deze plaatsen zonder toestemming. Ga je voor een optimaal werkende website, klik dan op "Accepteer". Lees ons privacybeleid of onze cookieverklaring voor meer info.